Het is ons uitgestelde loon!

Gesproken column ( stem Jan Slotboom )
  • Donkey 3
    Donkey 3

 De column is deze week van: Highway Donkey

Pensioenfondsen?

Een schimmige wereld!

De inzet? Heel veel geld! Inmiddels zijn we de 1800 miljard euro marker voorbij. Zoveel dat er inmiddels wereldwijd een biljoenenindustrie door is ontstaan. Multimiljonairs en miljardairs teren op de zakken van Nederlandse werknemers. 

Het huidige pensioenstelsel is nu al effectief zelfvoorzienend. Op het moment dat de geheime en exorbitante en stelselmatige roof bij de beleggingsstromen aangepakt gaat worden al helemaal. De deelnemers van het Pensioenfonds worden de dupe van money sharks en hun criminele onderwereld. Een kleine greep uit het recente verleden:
 Het Pensioenfonds Vervoer (PFV) is door een beleggingstruc van Goldman Sachs voor vele honderden miljoenen dollar opgelicht. Het was de schade die PF Vervoer liep op een totaal van 5,4 miljard euro. Dat pensioengeld van Nederlandse vrachtwagenchauffeurs was bij Goldman Sachs ondergebracht.

Oplichting, fraude, het niet houden aan regels in gemaakte contracten en handel met voorkennis werden de inzet van een rechtszaak. Goldman Sachs, de spil in dit verhaal, is tot een schikking gekomen met het PFV van slechts 250.000.000 dollar.

In ruil voor de schikking mocht het PFV  met geen woord reppen over de achtergrond van de schikking. Zwijgen of de schandpaal.

Het is in ieder geval gezellig geweest op de Singel in Amsterdam….

De meubelsector. Door betrokkenheid van de failliete Wall Street-bank Lehman Brothers dreigde een verlies van honderden miljoenen.                                                                                                                Uiteindelijk werd dat beperkt tot 200 miljoen.

Bij Pensioenfonds Bouw kreeg de vertrekkende chef d’équipe Joep Schouten nog snel even een bonus van 2,5 miljoen euro mee voor ‘bewezen diensten’. Deze Joep Schouten zegt nu voor de belangen van gepensioneerden op te komen.  

Het Private Equity-beleggingsfonds Alpinvest doet vanaf de Amersterdam-Zuid-As voor Nederlandse pensioenfondsen wereldwijd investeringen. Het gemiddelde loon van de 98 Alpinvest-medewerkers die onder andere voor Pensioenfonds Zorg en Welzijn en pensioenuitvoerder PGGM werken 497.000 euro per persoon. Dat is 2.5 keer de Balkenendenorm.

Het gaat al tientallen jaren op deze manier.Onroerend goed-manager Vonhof wilde weg bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), maar mét een oprotbonus.

Dat mocht niet volgens de regels. Handjeklap bleek de oplossing. Het ABP wilde een hotel verkopen en een zakenpartner had belangstelling. Vonhof werd kortstondig makelaar, en kreeg zo een gouden handdruk van miljoenen guldens.

Makelaar Cor van Zadelhoff maakte zijn eerste fortuin door met ABP-pensioengeld te handelen. Hij sloot in drie dagen een deal en ontving voor dit Watch and Learn Process maar liefst 7 miljoen gulden. Zijn rekening voor dit bedrag werd door ABP stipt betaald.

JP Morgan rommelde, onder andere met Nederlandse pensioenmiljarden. Dit ‘London Whale’-schandaal leidde tot een verlies van in totaal 6,2 miljard dollar. Een Engelse rechter acht opzet, oplichting, fraude en contractbreuk bewezen en legt een boete op van 900.000.000 (900 miljoen) pond.

Veertien ABP’ers cashen samen 21,9 miljoen euro als appeltje voor de dorst.

Richard Ellis deed een klein klusje voor het ABP. Het makelaarskantoor nam er 40 miljoen gulden voor in ontvangst.

Goldman Sachs ging na het PFV verder bij het ABP en werd ook daar ‘veroordeeld’ voor het gokken met pensioengeld, handelen met voorkennis, fraude, contractbreuk, oplichting en het moedwillig schade toebrengen aan het ABP. Het vonnis? Een schikking!                                                                                            De totale schade aan het Pensioenfonds loopt in de honderden miljarden, maar was voor minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem geen reden tot wantrouwen. Hij koos deze criminele bank toch weer als zakenpartner van de overheid. En dat is Goldman Sachs nog steeds.

Op dit ogenblik komt er jaarlijks 31.2 miljard euro aan premie binnen. Tel daar de winst bij op uit beleggingen, in 2019 was dat 220 miljard. Ten opzichte van de uitgaven is dat een astronomisch bedrag dat ieder jaar fors aangroeit. Dit bedrag had dus vele malen groter kunnen zijn. Er is geen tekort.

Wel zitten er heel veel valsspelers en delinquenten aan tafel.

Pensioenfondsen hebben NUL inzicht in wat er met ons geld gebeurt. Kijk naar Zwarte Zwanen en denk aan het schandaal bij HEMA en V&D. Er werd pensioengeld geïnvesteerd via allerlei ingewikkelde tussenpersonen wat onder andere V&D de nekslag toebracht.

De bobo’s van het Pensioenfonds mogen er niet naar vragen. Dat staat gelijk aan vloeken in de kerk.Transparantie? My ass! Het is een gesloten wereld waarachter echte criminaliteit schuilgaat. En wij Nederlanders slapen gewoon verder en maken ons druk over 20 procent indexatie-gebrek, slechts 5.8 miljard euro per jaar.

De moraal van het verhaal?

Men jaagt op het konijn terwijl men hyena’s moet vangen!

Mijn raad?

THINK BIG!!!

EVEN BIGGER THAN YOU DO NOW!!!  

Highway Donkey 

Ambitie om columnist te worden of anderzins mee te schrijven? Klik hier en mail onze redactie.