Het is ons uitgestelde loon!

Gesproken column ( stem Jan Slotboom )

De column is deze week van: Bram Groeneweg  


Iedereen weet ondertussen wat een pak koffie kost.

Of een rol wc-papier, mits die al te krijgen is…

Met andere woorden: Laten we het eens over geld hebben!

Ik ben geboren in 1954 en als twintiger verhuisd naar Frankrijk waar ik nog steeds met veel plezier in 

Liancourt woon nabij Compiègne.  

Het grootste deel van mijn werkende leven heeft zich afgespeeld in Frankrijk. Om die reden was er elf jaar geleden de mogelijkheid gebruik te maken van Prepensioen en sinds een maand ben ik ook voor Nederlandse begrippen officieel met pensioen.

Hoe is mijn pensioen opgebouwd? 

Uit beide landen krijg ik bij elkaar opgeteld maandelijks een bedrag van 1580 euro. Het Nederlandse deel AOW, het deel dat je tussen je 15e en 65e steeds met 2 procent opbouwt, bestaat uit 251 euro.

Als jongvolwassene ben ik twee jaar werkzaam geweest in de bouw. Dat levert 3 euro per maand op. Tot mijn emigratie in 1979 ben ik werkzaam geweest als chauffeur en ook daar heb ik nog wat pensioen opgebouwd. Uit die pot ontvang ik 17 euro per maand. Geen wereldbedrag, 

maar toch genoeg voor een paar grote pakken toiletpapier.

In Frankrijk is de leeftijd om met pensioen te gaan voor werknemers met 25 dienstjaren in het beroepsgoederenvervoer inmiddels opgetrokken van 55 naar 57 jaar, maar dat staat nog steeds in geen enkele verhouding met het optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd in Nederland.

Gezien de kosten hier in Frankrijk heb ik het zo slecht nog niet en mocht ik door een verkeerde belegging 20 procent verliezen van mijn 20 euro opgebouwde Nederlandse pensioen dan is de schade te overzien: Welgeteld één pak toiletpapier.

Genietend van het goede leven onder de Franse zon na 36 jaar werkzaam te zijn geweest als chauffeur vraag ik me af in hoeverre men in mijn oude vaderland bezig is met pensioenen,

procenten en de risico’s van beleggen.

Als de Franse president morgen besluit de pensioenen met 20 euro te verlagen dan gaat 

heel Frankrijk, Corona of geen Corona, overmorgen plat.

En in Nederland?

Het debacle rond de stemming van het Ledenparlement leverde op de diverse media een hoop herrie op, maar met uitzondering van een enkel initiatief zoals Pensioentoekomst.nl is het verzet grotendeels verstomd.

Beste mensen, sta op en word wakker!

Ambitie om columnist te worden of anderzins mee te schrijven? Klik hier en mail onze redactie.