Het is ons uitgestelde loon!

Dit willen we bereiken,

voor werkenden én voor gepensioneerden:

Indexeren kan en moet

Onze pensioenfondsen barsten van het geld. Ze hebben ongeveer 1.700 miljard euro in kas = 1.700.000.000.000 euro. Daarmee zijn we per hoofd van de bevolking het rijkste pensioenland ter wereld. Jaarlijks komt daar gemiddeld meer dan 100 miljard aan betaalde premies en rendement bij, terwijl er maar 32 miljard aan pensioenen wordt uitgekeerd. Het is dan ook onbegrijpelijk dat onze pensioenen niet meestijgen. Sterker nog: er wordt gedreigd met korten! Onacceptabel.

Het echte probleem is het bizarre beleid van de Nederlandse overheid om sinds 2007 extreme eisen, die eerder niet bestonden, aan onze fondsen te stellen. Andere EU landen stellen deze eisen ook niet aan hun fondsen. Dit beleid moet veranderen, zodat fondsen weer mogen indexeren. Want een niet geïndexeerd pensioen, ís geen goed pensioen!

Wel de kosten, dan ook graag de baten

Pensioenfondsen zijn niet open en eerlijk over hun hoge kosten van jaarlijks meer dan 8 miljard euro. Deze kosten zijn onder meer voor het beheer van onze ingelegde pensioenpremies en het uitbetalen van hoge salarissen aan de bestuurders, tot soms wel 3x de Balkende-norm. Dat komt  naar schatting neer op minstens € 1.000 per pensioendeelnemer per jaar. Dat bedrag betalen zowel werkenden als gepensioneerden, vanaf hun eerste werkdag tot hun laatste levensdag. Op je 75e verjaardag heb je dus minstens € 50.000 aan beheerkosten betaald. Dan is een pensioen dat jaarlijks in koopkracht achteruit gaat niet te verteren.

Ook voor fondsen geldt: Afspraak is afspraak, de fondsen hebben genoeg geld, dus fondsen moeten hun schulden aan ons eerlijk betalen!

 

Steun ons initiatief en onderteken de petitie!


 
Teken de petitie

Of bezoek de Website: Samen voor een eerlijk Pensioen.
 

 
Belangenbehartigers in actie tegen pensioenbeleid overheid.

 
Met vriendelijke groeten,
 
Wilma Berkhout
 • lefniaejlpcehoem
  lefniaejlpcehoem


 • logo-kbo-brabant
  logo-kbo-brabant


 • logo-vereniging-woekerpolis
  logo-vereniging-woekerpolis


 • logo-stichting-pensioenbehoud-1.jpg
  logo-stichting-pensioenbehoud-1.jpg